torsdag 1 november 2012

Det är dags att agera mot Turkiet

Utveckling i Turkiet går åt fel hål. I samband med att AKP-partiet tog makten i Turkiet hoppades många på reformer och demokrati. En del positiva förändring har också ägt rum under de gångna tio åren, men vad gäller kurdfrågan så har reformerna uteblivit. Det har till och med blivit sämre för det kurdiska folket. Tusentals kurder sitter idag i turkiska fängelser, barn som kvinnor och äldre. Journalister, advokater och företrädare för MR-frågor fängslas dagligen. Värst av allt är att minderåriga barn fängslas enbart för att de är kurder. Sedan 50 dagar tillbaka hungerstrejkar flera hundra kurdiska politiska fångar i protest mot trakasserier, förföljelser och orättvisor de utsätts för. Det är dags att Sverige och EU agerar mot Turkiets kränkningar av de mänskliga rättigheterna. Det är dags att Sverige och EU sätter press på Turkiet för att åstadkomma en sann åsikt- och ytrandefrihet. Det är dags att sätta press på Turkiet för att erkänna kurdernas rätt till självbestämmande. Det är dags att alla demokratiska krafter agerar för att rädda livet på de hungerstrejkande kurdiska fångar. Det är dags att lösa den kurdiska frågan i Turkiet med fredliga medel.

FP är alltid ett steg före i skolpolitiken

Det är inte första gången som FP:s forslag på skolreformer sågas, men till sist inser alla partier att FP haft rätt. Folkpartiets förslag på nya skolpolitiska kan sammanfattas enligt följande: 1- Förstatligande av skola 2- Betyg i årskurs 4 3- Obligatoriska nationella prov 4- Tidiga stödinsatser för de yngsta barnen 5- kompletteringar på komvux för elever som saknar gymnasiumbehörighet 6- Stadieindelning av grundskolans timplan 7- Stärkt katederundervisning 8- Mer undervisning till nyanlönda elever 9- Resurser till skolan efter socioekonomiska kriterier 10- Meddelarskydd i friskolor 11- IT-kunskap för alla elever 12- Snabbare väg till lärarlegitimation 13- större lärarspridning för lärare 14- Skolinspektionen ska även ansvara för ägarprövning

Kampen mot diabetes

Den allvarligaste utmaningen för folkhälsan idag står diabetes för. Patienter med diabetes och fetma har ofta högre samsjuklighet med andra kroniska sjukdomar. Det är dags att samhället gör något åt saken. Gör vi inte det vi måste göra åt problemet nu kan det bli dyrt för samhället. De kroniska sjukdomarna står redan för en stor del av sjukvårdsbudgeten. Över en miljon svenskar har diabetes eller är i riskzonen för att utveckla diabetes. Och allt fler insjuknar i sjukdomen. Nu gäller det att göra förbättringar av diabetikernas hälsa, införa nationella programråd och vidta åtgärder för att vända trenden.