onsdag 30 mars 2011

Ja till sanktioner mot icke-demokratiska Nordkorea

Nordkorea har alltid fört en konfrontations politik mot omvärlden. Här är det några exempel:
- Provskjutningar av missiler
- Test av långdistansrobotar
- Underjordiska provsprängningar av kärnladdningar
- Utveckling av robotprogram m.m.

Nordkorea är en totalitär stat och är en av de mest slutna stater som finns. Yttrandefrihet saknas helt för medborgarna. Fångläger, fängelsestraffar, tortyr, förtryck, repressalie mm
tillhör vardagen.

Vi har alltså att göra med en regim som förtrycker sina egna medborgare, som utgör ett hot för grannländerna, som bevisligen säljer teknik, kunskap och kompetens till andra diktatorer i världen och som utgör en fara för världsfreden. En sådan regim måste bemötas kraftfullt

Sanktionerna är därför helt nödvändiga för att tvinga Nordkorea till icke-spridningsavtal och respekt för mänskliga rättigheter

Texten är delvis hämtad av mitt anförande idag i riksdagens debatt om sanktioner mot Nordkorea.

torsdag 24 mars 2011

Lärlingsutbildningar är rätt åtgärd

Tack vare lärlingsutbildningar och folkpartiet har nu de elever som var skoltrötta eller som inte var motiverade att läsa vidare på gymnasiet, möjlighet att skaffa sig ett yrke de kan vara stolta över.

Det här kom fram mycket tydligt i samband med mitt studiebesök på Högbergsskolan i Tierp där jag träffade både elever som går på lärlingsutbildning och lärare.

Kontakt mellan skolan och industrin har under tiden stärkts. Lokala råd (yrkesråd och programråd) fungerar mycket bra i Tierp.

onsdag 23 mars 2011

Värnskatten att vara eller icke vara?

Många frågar sig om det är rimligt med värnskatten?

Värnskatten (5% extra statlig skatt) enligt min mening är mer skadligt än man tror.
Man ska vara motiverad för att utbilda sig, att ta mer ansvar, att arbeta mer, att ha mer i plånboken, att känna uppskattning m.m.

Värnskatten för mig är ett straff för den som vill arbeta mer eller vill vidare utbilda sig, eller vilja ha mer ansvar. Det är precis var det handlar om.

Varför ska det sticka i ögonen om man är höginkomsttagare?

Nej. Det är dags för alliansregeringen att avskaffa värnskatten som infördes under 90-talet då Socialdemokraterna hade regeringsansvaret. Vi ska öka stimulans för mer arbete, hög inkomst, mer utbildning och inte ha fler hinder för den som har ett jobb och vill utveckla sig.

onsdag 9 mars 2011

De rödgröna och SD sviker småföretagarna

Idag behandlar riksdagen regeringens skrivelse En förnyad arbetsmiljöpolitik med nationell handlingsplan för 2010-2015. De rödgröna och SD gör en gemensam sak och vill få igenom två krav:
Det första är att det ska ställas krav i enlighet med svenska kollektivavtal vid all offentlig upphandling. Det andra är kravet om lag om sluten kontanthantering i detaljhandeln.

Krav på kollektivavtal stänger ute många företag från att kunna offerera varor och tjänster till det offentliga. Det blir omöjligt för familjeföretag eller lokala små producenter som inte har kollektivavtal att få sälja närodlade livsmedel till skolor och äldreboenden.

Alliansen anser självklart att det är viktigt med arbetsmiljöaspekten vid kontanthantering. Arbetsmarknadens parter och branschorganisationer arbetar sedan flera år aktivt med att finna rimliga lösningar på kontanthantering, men det är inte rimligt att lagstifta om helt sluten kontanthantering, som gör det omöjligt för torghandel, kiosker, caféer med flera att klara dessa krav. Det är ett orimligt krav för oss. Vi anser tvärtom att villkoren för företagen ska förenklas och förbättras inte försämras. Vi behöver fler företag - inte färre!