fredag 25 december 2009

Julhälsning

Nu är det dags att ta några dagars ledighet i samband med julhelgen

Jag önskar er alla

EN GOD JUL och
ETT GOTT NYTT ÅR

onsdag 23 december 2009

Landstinget i Upsala län uppfyller krav

Landstinget i Uppsala län har tagit sin del av kömiljarden (34,3 miljoner) genom att klara av att 80% av patienterna fick besöka läkaren inom vårdgarantimålet tre månader och genom att 90 %av patienterna fick sin behandling/operation inom 90 dagar.

Landstinget har också fått ca 8 miljoner genom att minska sjukskrivningarna.

Personalen har gjort ett fantastiskt arbete genom kvälls- och helgöppna mottagningar.

Nu gäller det att fortsätta förbättra tillgängligheten för patienterna.
Alla kommer på så sätt att vinna på det

Barnläkare till Knivsta

Behovet av en (specialist) barnläkare till Knivsta har varit stort.Så har fallet varit under några år.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade redan våren 2009 att upphandla en barnspecialist till Knivsta i förhoppning att få en barnläkare placerad på vårdcentralen redan under hösten. Tyvärr blev det inte så. Ingen barnspecialist har kommit med sitt intresse eller lämnat anbud till landstinget.

Nu kommer anbudsförfarande att göras om . Denna gång kommer landstinget att upphandla 50% tjänst öronmärkt bara för Knivsta (förra gången var en kombinerad tjänst till både Uppsala och knivsta) och ytterligare en 100 % tjänst till Uppsala.

Behovet av en barnspecialist till Knivsta är akut. Jag hoppas på en lösning till våren.

Satsning på akutmotagning

Alliansen fokuserar nu mer och mer på Akademiska sjukhusets akutmottagning.
Det är klart inte acceptabelt att patienterna väntar timme efter timme i väntan på att doktorn ska komma och undersöka ...

2008 öronmärkte hälso- och sjukvårdsstyrelsen hela 10 miljoner på målet att 90 % av patienterna skall få ett definitivt besked inom 4 timmar (från registrering till ett klart svar). Målet nåddes inte och hälso- och sjukvårdsstyrelsen återtog de tio miljonerna från Akademiska.

2009 utökade hälso- och sjukvårdsstyrelsen summan till 12 miljoner med samma mål. dvs 90% av patienterna ska få ett klart besked inom fyra timmar.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen utökar nu summan till hela 19,8 miljoner inför 2010.

Alliansmajoriteten vill på så sätt ge klara signaler om att patienterna ska vara i centrum inte i väntrum.

Det bör noteras att tillgängligheten till akutmottagningen har ökat markant.
Under hösten kunde hela 70% av patienterna få ett besked inom fyra timmar. Det är bra, men långtifrån acceptabelt för mig. Jag kommer inte att ge mig förrän målet är uppnått.

I fallet vårdcentralerna har vi lyckats bra. Från sämst i landet till topp-placering på två år. Nu gäller det att nå samma resultat på Akademiska sjukhusets akutmottagningen senast 2010.

söndag 13 december 2009

Det glömda Sverige

Jag blev medlem i Folkpartiet när Bengt Westerberg var partiledare och talade om Det Glömda Sverige.

Idag skriver jag på UNT-debatt om just Det Glömda Sverige. Jag lyfter fram personer med funktionsnedsättning, missbrukare och äldre. Ofta glöms dessa människor bort och hamnar i utanförskap. Det är dags att se Det Glömda Sverige!

Mina krav:

1. Infoga tillgängligt samhälle för personer med funktionshinder i diskrimineringslagen!
2. Lev upp till den FN-konvention om rättigheter för personer med funktionshinder som Sverige skrivit under!
3. Inför parboendegaranti för äldre!
4. Anta en nationell läkemedelsplan för äldre!
5. Skapa ett nationellt sprutbytesprogram för missbrukare!

Det här är några förslag till att minska utanförskapet.
Självklart finns massor att göra för Det Glömda Sverige.

Kom gärna med idéer!

lördag 12 december 2009

Tack partimedlemmar för förtroendet!

Att stå överst på FP-valsedeln till Sveriges riksdag är enormt hedrande. Tack alla ni folkpartister som har stött mig och som förde fram mitt namn till första platsen.

måndag 7 december 2009

Ja till sprutbytesprogram - en folkhälsofråga

Jag har fått en fråga om vad jag tycker om att införa sprutbytesprogram för narkomaner. Jag är för. Så här har jag svarat:

Jag tycker det är dags att införa sprutbytesprogram i Uppsala. Att injicera narkotika är olagligt i Sverige och det tycker jag det ska fortsätta vara. Men landstinget har ett hälsoansvar för HELA länets befolkning och där ingår narkomaner. Med ett sprutprogram kan vi minska spridningen av HIV, Hepatit B och C.

Det är viktigt att minska narkomaners riskbeteende. Många bär omkring på blodsjukdomar utan att veta om det. Och då finns det risk att man omedvetet smittar någon annan med ex. HIV eller någon annan blodsjukdom. Ett sprutbytesprogram kommer att minska risken för smittspridning och samtidigt förbättra hälsan hos narkomaner. För det handlar ju inte bara om att dela ut rena sprutor utan även stödja i det allmänna hälsotillståndet.

Den politiska majoriteten har tidigare diskuterat frågan. Då var vi inte överens. Men det är värt att ta upp frågan igen. Speciellt nu när Socialstyrelsen mer eller mindre gått ut och uppmanat oss landsting att införa sprutbytesprogram.

söndag 6 december 2009

Grattis Ludvig Larsson till första plats

Igår fastställdes folkpartiets landstingslistan för Uppsala-Knivsta inför nästa val.

Ludvig Larsson toppar listan före Knivstabon Lena Lundberg. Själv hamnade jag på tredje plats, Sigbrit Afwedson på fjärde plats och Björn Holm kom femma.

Många nya, både yngre och kompetenta liberaler, tar palts i listan.
Anna Manell (tidigare kommunpolitiker) på sjätte plats, LUF:s kandidat Carl Nettelblad på sjunde plats, Lina Nordquist på åttonde plats, Harald Nordlund på nionde plats och Camilla Amft på tionde plats.

För patienternas bästa behövs ett starkare folkparti i landstinget i Uppsala län.

torsdag 3 december 2009

Grattis till er som bor i Knivsta!

I dag kan man läsa i UNT om att Knivsta vårdcentral nu inför kvällsöppet på tisdagar. Grattis till er alla som bor i Knivsta. Jag vet att en del av er pendlar till Stockholm och har svårt att hinna hem före kl.17.

Vi politiker har öppnat för konkurrens mellan olika vårdgivare. I Knivsta finns sedan några veckor två vårdcentraler. Redan nu märks alltså en förbättrad service. Kvällsöppet på tisdagar. Jag tycker det är jätteroligt. Många av mina politiska motståndare menar att det är de stora vårdföretagen som vinner på detta. Jag menar att det är patienterna som är vinnarna.

Knivsta vårdcentral har dessutom förbättrat sin tillgänglighet.
Senaste mätningen: 99 procent.

Jag är både stolt och nöjd.