tisdag 29 september 2009

Inrättande av palliativ enhet i södra länsdelen

Hälso och sjukvårdsstyrelsen beslutade igår att ställa sig bakom inrättande av en palliativ enhet i södra länsdelen med landstinget som huvudman.

Förslaget är att finansieringen ska vara delad med Enköpings och Håbo kommuner.
Intensionen är att även Heby kommun ska kunna ansluta sig till detta samarbete i framtiden.

Oavsett vårdform krävs en god vård i livets slutskede när det inte längre äer möjligt att bota. Ett värdigt avsked från livet är också en av de högst prioriterade rättigheterna inom vården.

Målet med palliativ vård är att skapa en värdig död.

måndag 28 september 2009

Närvårdsutveckling i länet

Första steget är nu taget i landstinget för utveckling av närvård i Uppsala län.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsen beslutade idag att godkänna viljeinriktning att satasa på närsjukvård i hela länet.

Nu är dags att lokalisera specialistsjukvård till olika vårdcentraler. Man slipper på så sätt remissförfarande och långa väntetider i vården.

Idag beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen att även godkänna att tillsammans med Östhammars kommun komma igång med projektet närvård.

Nu gäller det att utveckla närvården ytterligare. Vården nära patienter är en av alliansens visioner under kommande året.

Bättre patientmottagande

Idag presenterade Akademiska sjukhuset åtgärdsplaner om hur patientmottagandet kommer att förbättras på akutmottagningen.

De långa väntetiderna kommer snart att ersättas av bra patientmottagande och framför allt korta väntetider.

Bättre organisation och logostik samt att fasta akutläkare på plats är en del av de åtgärder som Akademiska sjukhuset presenterade idag för hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Vi politiker och personalen får inte glömma att vi finns för patienternas skull.
Det är kanske dags att jag på nytt ska påminna att patienterna ska vara i centrum inte i väntrum.

torsdag 24 september 2009

Vårdcentraler, att vara eller icke vara

På sistone har det talats mycket om att en del vårdcentraler kanske kommer att läggas ned, överlåtas eller samolkaliseras.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har under hela manatperioden deklarerat att patientbehovet är styrande.

Tidigare i landstinget har den dåvarande S-ledda majoriteten bestämt över patienterna och tyckt att det måste finnas 29 vårdcentraler,

Alliansmajoriteten tycker att det vore fel av oss politiker att fastställa antalet. Vi låter patientbehovet styra och därför har vi tagit bort den magiska siffran 29.

Huvudsaken är att patienterna ska få bra vård, bra mottagande och vara både nöjda och stolta över sina vårdcentraler där man är listade.

Sedan 1:a juli 2009 har landstinget beslutat för frietablering inom primärvården.
Min förhoppning är att det ska finnas en mångfald av vårdgivare och en variation av vårdcentraler, vissa små och andra stora.

Så varför 29 vårdcentraler med sämst tillgänglighet som det var förr?
Varför inte 20, 30 eller 40 efter patientbehovet och med bra tillgänglighet?

måndag 21 september 2009

Landstingsfullmäktige idag

Till oppositionen om ert förslag om passiv listning

Landstinget i Uppsala län har lämnat ett system bakom sig. Ett system där det för vårdcentralerna lönade sig att säga nej till patienter och där det för många patienter bara fanns en enda väg att gå - nämligen till akutmottagningen på akademiska. Där tog det längre tid och kostnaden för landstinget blev högre än ett besök i primärvården.

I 2009-års landsting lönar det sig ekonomiskt för vårdcentralerna att ta emot patienterna, inte bara de som är listade utan även olistade patienter. En vårdcentral får idag inte neka en patient. Det tycker jag är bra - och jag tror att de flesta länsinvånare håller med.
En patient får inte längre bli tvångsplacerad på en vårdcentral. Det tycker jag är bra - och jag tror att de flesta länsinvånare håller med.
Jag fick ett studiebesök från Ryssland ifjol, de tyckte att vårt dåvarande listnings- och ersättningssystemet liknade det system de hade förr i gamla Sovjet.

Vi har nu ett system som bygger på rättvisa, tydlighet och lika behandlings-principen. Detta system har lett till att patienterna blir omhändertagna, de blir sedda och intressanta för vårdcentralerna. Så var det inte tidigare.

Jag blir besviken att oppositionen inte tänker på patienterna. För det gör ni inte - när ni vill vrida klockan tillbaka. Ni vill gå tillbaka till det gamla systemet. Ni vill återskapa orättvisa, förmynderi och långa, långa köer till vårdcentralerna.

Majoriteten anser att det ska vara enkelt för patienten att komma till vårdcentralen och för vårdcentralen ska det löna sig att ta hand om patienter, alla patienter, inte bara listade.

måndag 14 september 2009

Socialministern på besök i Uppsala

Idag besökte socialministern Göran H. Uppsala och Akademiska sjukhuset.
Under mötet diskuterades kömiljarden som kommer att delas ut till de landsting som har bra tillgänglighet vad gäller besök och behandling.

Det är rätt tänkt av regeringen att prioritera bra tillgänglighet.

Syftet, enligt socialministern, är att de landsting som gör bra jobb ska få ekenomiskt stöd istället för att satsa på de som inte klarar att ta hand om patienterna.

Det är rätt att fokus ska vara på patienterna inte på systemet.
Alliansmajoriteten har redan från första dagen efter maktövertagandet i landstinget jobbat efter principen: Stärk patientens makt.

Tillgängligheten har blivit mycket bättre i Uppsala för primärvårdspatienterna. Nu riktar vi oss på sjukhusvård. Jag är säker på att vi kommer att lyckas med det också de närmaste månaderna.

torsdag 10 september 2009

Privata vårdgivare går med vinst?

En del talar mycket om vinst som de privata vårdgivarna stoppar i fickan. Samma personer argumenterar för egen regi och landstings monopol så att vinsten borde istället gå till att förbättra vården för medborgarna.

Medvetet eller omedvetet diskuterar dessa människor vinst för privata vårdgivare utan att för den skull ställa sig frågan: Varför de landstingsdrivna vårdcentralerna går minus?
Man talar om vinst som borde gå till vården istället för privata fickor, men de glömmer att denna vinst existeras inte i verklighet eftersom många egenregi vårdcentraler går back.

För mig som ordförande i hälso- och sjukvårdsstryrelsen är det viktigt att beställa så mycket kvalitativ vård som möjligt för varje skatte krona. Vem som driver vården är inte viktigt, utan det viktiga är vårdinnehållet och patientnöjdheten. Detta under förutsättning att landstingen har kontroll över läget genom att följa upp den vård man har besällt för medborgarna oberoende om vården är beställd från egen regi eller de externa.

Vi har under en lång tid, här i Sverige, daltat med vår egen regi. De privata vårdgivarna är effektivare. Vägen till beslut är kortare och byråkratin är minimal.

Vårdvalet som redan har införts i många landsting utgår ifrån att landstingen bestämmer över både kvaliten och priset. För patienten ska det inte spela någon roll vilken skylt ska hänga ovanför entrén till en vårdcentral.


Vi har skattefinansierad vård i Sverige. Vården ska ges på lika villkor och ska vara likvärdig. Driftformen borde inte spela roll.

Under en lång tid har den socialdemokratiska synen på patienterna varit att det är politikerna som vet bäst om vad som är bra för patienterna. Denna syn har förkastats av alliansmajoriteten. Den nya synen bygger på att låta patienten avgöra vad som är den bästa vården. Makten har tydligt flyttats från politikerna till patienterna. Alla kommer att tjäna på detta synsätt. Ja till mångfalld i vården. Nej till den gamla modellen.

lördag 5 september 2009

Områdesansvar för vårdcentraler är inte aktuellt

I en motion inlämnat till fullmäktige av socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister föreslås att områdesansvar återinförs i landstinget.

Med andra ord att det gamla systemet återinförs.
Vi ska komma ihåg att områdesansvar innebär att vissa vårdcentraler får ekonomisk ersättning för de olistade patienterna oberoende om dessa vårdcentraler tar hand om patienterna eller inte.

Alliansmajoriteten har reformerat det gamla systemet med att betala vårdcentralerna enbart för de patienter som har listat sig på en vårdcentral eller husläkare.
Det är mera rättvist med det nya systemet. De olistade patienterna kan istället välja mellan alla vårdcentraler i länet. Pengarna för de olistade betalas från landstinget till respektive vårdcentral som tar hand om patienterna. Vårdcentralerna får inte längre neka vård för olistade patienter eller de som är listade på en annan vårdcentral.

Med denna motion vill oppositionen vrida klockan tillbaka till den tid som patienterna tvingades att anpassa sig efter den befintliga organisationen.
Lanstinget i Uppsala län hade då sämst tillgänglighet i landet.

Vår majoritet vill istället att sjukvårdsorganisationen ska anpassas efter patientbehovet. Därför föreslår vi avslag på motionen.

Psykiatrivård nära patienterna i Norduppland

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen har beslutat att upphandla öppenvårdspsykiatri och öppenvårds psykos och rehab i Norduppland.

Det har varit svårt för Akademiska sjukhuset att rekrytera läkare och personal till norduppländska orter. Sjukvården måste finnas nära patienterna.

Landstinget räknar med att en extern entreprenör ska finnas på plats senast mars-april 2010. Genom att utvidga verksamheten som ska upphandlas är möjligheterna nu mycket större att flera aktörer kommer att intressera sig för uppdraget.