fredag 28 augusti 2009

Ortopedipatienter kommer att få hjälp

På måndag kommer hälso- och sjukvårdsstyrelsen att satsa en miljon kronor på att kapa kön för ortopedipatienter.

Idag är det många patienter som har väntat länge på ortopedibesök.

Akademiska sjukhuset kommer under hösten att få hjälp av Elisabethsjukhuset för att ta emot ortopedipatienter.

Detta kommer att leda till bättre tillgänglighet.

Två intressanta studiebesök idag

Idag besökte jag först NÄRAKUTEN som tar emot 40 000 patienter årligen med lätta åkommor. Verksamheten tar emot patienterna via vårdcentraler och sjukvårdsrådgivningen 1177, men också DROP IN patienter.

Det är viktigt att patienterna blir omhändertagna på ett flexibelt sätt.
Många patienter som har fått vård genom Närakuten är mycket nöjda.

Det är smidigt och det går fort.

Det andra besöket gjorde jag på Liljefors torgs vårdcentral som drivs av CAREMA.
Patienterna är mycket nöjda med den flexibilitet som vårdgivaren erbjuder dem.

Jag har nu hävdat under en lång tid att det viktigaste är kvaliten och patientens nöjdhet. Driftformen ska inte spela någon roll.

Patienterna har fått en starkare roll i Uppsala län sedan alliansen tagit över makten i landstinget. Nu har vi fokus på patienterna inte på organisationen.

Ett givande studiebesök hos mammografin

I går besökte jag mammografin vid samariterhemmet på dragarbrunnsgatan i centrala Uppsala.

Sedan 1 april 2009 driver AVESINA, som är en extern entreprenör, denna verksamhet i Uppsala län.

I landstingets avtal med Avesina står det klart och tydligt att alla kvinnor i länet skall kallas till screeningen i Uppsala. Landstinget i Uppsala län följer rekomendationen från socialstyrelsen att kalla kvinnor mellan 40-54 en gång var 18:e månad och kvinnor mellan 55-74 en gång vart annat år.

Verksamheten tar emot kvinnorna måndag till fredag och kommer dessutom att vara öppen två kvällar i veckan för att förbättre tillgängligheten. Mammografiscreeningen kommer också att erbjudas länets kvinnor två lördagar per termin. Vid behov kan verksamheten utvidgas ytterligare.

torsdag 27 augusti 2009

Miljöpartiet vill lägga sig i allt

Miljöpartiet har inkommit med en motion till landstingsfullmäktige om hälsofrämjande väntrum och vill att vi på försök ska skapa tre hälsofrämjande väntrum med bland annat bilder på uppländsk natur. MP föreslår också att hälso- och sjukvårdsstyrelsen reserverar 100 000 kronor för detta ändamål.

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer på måndag 31/8 att ställa sig positiv till en medveten hälsofrämjande profil för landstinget, men inte att skapa tre hälsofrämjande väntrum i ett försöksprojekt.

För att uppnå en hälsofrämjande miljö är det angeläget att varje vårdcentral själv skapar denna utifrån egna förutsättningar. Hur kan MP påstå att just uppländska naturtavlor har mer tillfriskande effekt för patienterna än t.ex. skånska eller tavlor med norrländskt motiv? Nä, vad som ska hänga på väggarna måste vara upp till varje vårdcentral.

Det är tydligt att MP vill ha patienterna i väntrum. Folkpartiet vill ha patienterna så fort som möjligt i undersökningsrummet. Inte undra på att Uppsala hade sämst tillgänglighet i landet när MP var med och styrde. Då var fokus på organisationen och inte på patienterna.

I ett pressmeddelande idag går MP ut och anklagar mig och Folkpartiet för att inte följa vårt länsprogram. Jag tycker att MP vilseleder befolkningen när de påstår detta.

Jag tycker inte att jag som politiker ska bestämma över vilka tavlor som varje vårdcentral ska ha på väggarna. Det avgör varje vårdcentral bäst själv. Precis som idag.

tisdag 25 augusti 2009

Äntligen tog staten på sig en del kostnader

Till sist gick staten med att ge 1 miljard kronor i bidrag till landstingen i samband med massveccineringen gällande svininfluensan.

Jag har, för min del hävdat länge, att staten borde stå för kostnaderna vad gäller massvaccineringen eftersom det är i högsta grad en nationell angelägenhet.

1 miljard i bidrag innebär för Uppsala län:s del ca 35 miljoner kronor.
Kostanderna för länet beräknas uppgå till 100 miljoner kronor.
Jag hade hoppat att staten skulle stå för alla kringkostnader på totalt ca 2 miljarder kronor.

Självklart är 35 miljoner ett välkommet belopp i dagens pressade ekonomiska läget.
Nu får vi själva skrapa ihop, kanske upp till 65 miljoner kronor, för att garantera alla länets invånare vaccination

torsdag 20 augusti 2009

JA TILL KÖFRI SJUKVÅRD

Tycker Du som patient att du väntar för länge?
Vad säger vårdgivarna till de patienter som söker sjukvården?



Jag tycker att det är dags att skapa en köfri hälso- och sjukvård
Det är viktigt att förhindra långa väntetider på sjukvården
Patienterna ska inte vänta onödigt länge på vård som ändå ska ges

När patienterna väntar länge är det ofta resursslöseri. Varför?
1- Sjukskrivningarna kostar
2- Ordination av läkemedel under väntetiden kostar
3- Den terapeutiska behandlingen kostar?
4- Hanteringen av väntelistan kräver administration och tar tid av personalen
5- Onödigt lidande och oro för patienterna

Slutsatsen är att en bra tillgänglighet och god planering av vården frigör mycket resurser som kan utnyttjas till den övriga vården

Det är dags för en struktur med genomtänkta arbetsrutiner.
Rutinerna kring remisshanteringen, bokningen och information till patienterna måsta förbättras.

Ett viktigt beslut har fattats idag av SKL

Idag på eftermiddag beslutade sjukvårdsdelegation vid SKL det rätta beslutet.
Beslutet går ut på:
1- Rekommendation till alla landsting att ge gratis vaccination till alla medborgare
2- Så fort som möjligt behöver ett samarbete komma igång mellan landstingen, kommunernas äldreomsorg, företagshälsovård, skolhälsan och studenthälsan.
3- Krav på staten vad gäller finanisieringen av vaccinationen

Det är viktigt med massveccinineringen för att minska smittrisken
Det är lika viktigt att medborgarnas hälsa kommer i första hand
Det är viktigt att följa finansierinsprincipen så att staten tar åtminstone ansvaret för en del av kostnaderna.

Varför ska staten stå för kostnaden? Är det inte sjukvården landstingets ansvar?
Det är en nationell angelägenhet att samhället fungerar och att mer parten av befolkningen skyddas från att insjukna. Det leder i sin tur till lägre sjukförsäkringskostnader och att människor är kvar på sina arbetsplatser. Det är viktigt för tillväxten, BNP och skatteintäkter.

Därför anser jag att det var viktigt att en enig sjukvårdsdelegation beslutade idag om att ge gratis vaccination till alla som bor i Sverige och samtidigt att ställa krav på regeringen att ta sitt ansvar vad gäller kostnaderna

tisdag 18 augusti 2009

Vem ska stå för vaccinkostnaden?

De kommande två dagarna kommer diskussionen att äga rum i SKL (Sveriges kommuner och landsting) om vem som ska stå för kostnaden när det gäller massvaccinering mot svininfluensan. Sjukvårdsdelegationen (inom SKL) ska fatta ett beslut om detta på torsdag den 20/8

För Uppsala läns räkning innebär detta en kostnad uppemot 100 miljoner kronor.
Det borde vara en självklarhet att staten står för denna kostnad. Det är någonting som landstinget inte har haft kontroll över.

Om Socialstyrelsen bestämmer att en massvaccinering skall göras, borde ansvaret för kostnaden i samband med det ligga på staten.

Frietableringar stärker patientens valfrihet

I dag godkände hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott de tre ansökningar om att etablera mottagningar i Uppsala län.

En vårdcentral etableras i Knivsta. En mödrarvårdcentral etableras också i Knivsta och en mödrarvårdcentral etableras i centrala Uppsala.

Vårdval Uppsala län som alliansmajoriteten har infört sedan juli 2009 innebär bl.a. följande:
1- Ökad tillgänglighet för patienterna
2- Patienternas/föräldrarnas makt förstärks
3- Ökad valfrihet för patienterna att välja mellan olika vårdgivare
4- Ökad valfrihet för personal att välja mellan olika arbetsgivare
5- Bättre kontroll över skattepengar genom hälso- och sjukvårdsstyrelsens regelverk
6- Ökad möjlighet för landstingets uppföljning och utvärdering av den erbjudna vården

Alliansen fortsätter med sitt arbete att öka tillgängligheten, höja kvaliteten och öka valfriheten för både invånare och personal i Uppsala län. Vårdval Uppsala län är ett led i detta.

Det är roligt att se att intresset är stort bland vår egen personal att starta eget och förverkliga sina drömar. Det är patienterna som väljer den vårdcentral man vill gå till och föräldrarna väljer den mödrarvårdcentral man vill gå till. Det är fortfarande landstinget som har kontroll över pengarna, villkoren och patientavgifterna. Vem som driver en mödrarvårdcentral eller en vårdcentral är inte viktigt. Det som däremot är viktigt är bra tillgänglighet och kvalitet liksom patientnöjdhet och att skattepengarna nyttjas på bästa sätt.

Är det något fel i detta?
Enligt alliansen är detta den rätta vägen. Alliansen har medvetet arbetat fram ett listnings- och ersättningssystem där man låter patienterna själva stå för aktiva valet, medan oppositionen vill att politikerna ska bestämma över patienterna.
Vi tror på patientens förmåga att bestämma själv medan oppositionen (S + MP + V) omyndigförklarar patientens förmåga att välja. Det är skillnaden mellan alliansens politik gentemot oppositionen.

Resultat från ny undersökning: Unga i Uppsala län mår allt bättre

PRESSMEDDELANDE
18 augusti 2009

Ungdomarna i Uppsala län mår allt bättre. Både det allmänna hälsotillståndet och den psykiska hälsan har förbättrats sedan 2005. Det visar undersökningen Liv och hälsa ung 2009, som presenteras idag. Men det finns fortfarande områden som behöver utvecklas. Bland annat har övervikt och fetma ökat.

Liv och hälsa ung genomförs vart annat år av landstingets samhällsmedicinska enhet i samarbete med kommunerna. Samtliga elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan och årskurs 2 på gymnasiet har besvarat en enkät med frågor om deras livsvillkor, levnadsvanor och hälsa. Resultaten från undersökningen våren 2009 har nu sammanställts.

-Ett slående resultat är att ungdomarna generellt sett själva anser att de mår bra. Vi ser helt klart en positiv utveckling, säger landstingsrådet Ismail Kamil.

Bland pojkarna mår 93 procent bra i årskurs 7 och 88 procent i gymnasiets åk 2. Motsvarande siffra för flickor är 93 respektive 76 procent. Pojkar har alltså ett något bättre allmänt hälsotillstånd än flickor, som i större utsträckning än pojkar har besvär av stress, nedstämdhet och trötthet. Dock har symtomen, framför allt nedstämdhet, minskat sedan 2005 för såväl flickor som pojkar i samtliga årskurser.

På minussidan finns att övervikt och fetma har ökat bland samtliga elever utom flickor i årskurs 9. Andelen dagligrökare har minskat bland flickor men ökat något bland pojkar. Det är fortfarande vanligare att flickor röker dagligen än att pojkar gör det. Snusandet bland pojkar har minskat. Liksom i tidigare undersökningar är det vanligt att pojkar och flickor i samtliga årskurser dricker sig berusade.


Fakta om undersökningen Liv & hälsa ung 2009

Drygt 9 900 elever i årskurs 7 och 9 i grundskolan samt årskurs 2 på gymnasiet har svarat på frågor om sin hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Totalt deltog 83 skolor. Undersökningen gjordes också 2005 och 2007. Undersökningen används som underlag för att planera insatser inom såväl hälso- och sjukvården som kommunernas samhälls- och välfärdsarbete.


Hela undersökningen finns på Landstingets hemsida www.lul.se/folkhalsa

Arbetsutskottet behandlar nyetableringar idag

Idag är höstens första möte med hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott. Bland annat ska vi behandla de ansökningar som kommit in under sommaren. Ett företag vill öppna vårdcentral i Knivsta. En barnmorska vill driva mödravård i Knivsta. Ytterligare en barnmorska vill starta mödravårdsverksamhet, men i Uppsala. Dessa tre ansökningar ska alltså arbetsutskottet nu på förmiddagen ta ställning till.

Jag är glad och imponerad över att tre ansökningar kommit in, trots sommartid.

Återkommer säkert ikväll och skriver mer om det första beslutet när det gäller Vårdval Uppsala län.