lördag 28 februari 2009

Mödrarvården och tandreglering blir också fria

Mödrarvården och tandregleringen behöver också fria etableringar.

På samma sätt som vårdcentraler ska också mödrarvården och tandregleringen öppnas för patienternas fria val.

Hälso- och sjukvårdstyrelsen kommer under de närmaste månaderna att ta fram regelverk för att godkänna externa etableringar både inom mödrarhälsovård och tandreglering

fredag 27 februari 2009

Mats Hellqvist (mobila doktorn) avtackades

Klockan 15.00 var det dags att avtacka den kända mobila doktorn Mats Hellqvist.
Den mobila läkarverksamheten startade 1 februari 2000 med en heltidsläkare vardagar 8.00-17.00. Hembesöken initierades alltid av kommunens eller primärvårdens distriktssköterska.

Verksamheten riktade sig till äldre akut sjuka i ordinärt boende i Uppsala kommun.
De patienter som avsågs var de som distriktssköterskan var osäker på om de skulle skickas in till sjukhuset eller ej. I första hand ska ordinarie husläkare tillfrågas om han/hon kan göra ett hembesök.

Journalblad förs i tre exemplar: Originalet lämnas till ordinarie husläkare, en
kopia till distriktssköterskan och en kopia behålls av den mobila läkaren.

Genom mobila läkarens insatser hindras 100-tals äldre patienter att hamna på sjukhusets akutmottagning. Det sparar inte bara pengar åt landstinget utan också patientlidande. När det gäller sjukvården brukar man säga att Uppsala är känd för två saker. Den ena ärAkademiska sjukhuset och den andra är mobila doktorn Mats Hellqvist.

Du har verkligen varit i patienternas tjänst Mats. Jag önskar dig alla lycka till i ditt fortsatta pensionärlivet.

onsdag 25 februari 2009

Landstinget steget före Riksdagen

Idag beslutar riksdagen om vårdval i primärvården, d.v.s. att alla landsting skall från 2010 erbjuda medborgarna alternativa vårdgivare. Med andra ord skall externa etableringar godkännas och ersättas med skattemedel.

Jag konstaterar att Landstinget ligger steget före. Vi beslutade redan i måndags
att införa vårdval i Uppsala län. Vårt vårdval kommer vara igång redan innan nästa år. Anledningen är att öka tillgängligheten och kvaliteten för patienterna.

Reformen innebär att varje patient själv får välja vilken vårdcentral man vill gå till. Grundtanken är att pengarna ska följa patientvalet. Man förstärker därmed patientmakten. Behovet kommer att styra organisationen och inte som hittills ha varit att patienterna tvingas att anpassa sig efter organisationen.

Detta beslut är ytterligare ett steg i att förbättra tillgängligheten till vården i Uppsala län.

Ledarloggen helt rätt ute

Ledarloggen menar att vårdval ställer höga krav på politisk ledning och styrning. Jag instämmer helt i UNT´s ledarsida.

Det är därför vi i landstingsledningen infört det nya ekonomiska ersättningssystemet och av samma skäl har vi infört ett listningssystem som är anpassat till Vårdval Uppsala län. Kvaliteten kommer säkras genom de krav som ska fastställas av Hälso- och sjukvårdsstyrelsens.

Genom vårdvalet skapas verktyg för oss sjukvårdspolitiker att verkligen kontrollera etableringarna.

Kul att ledarloggen lyfter fram sjukvårdsfrågorna.

Antagande av anbud avseende öronkirurgiska ingrepp på barn

Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott beslutade idag att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att teckna avtal med NordCare KB avseende öronkirurgiska ingrepp på barn.

Efter sedvanlig annonsering inkom fyra anbud. Samtliga anbud uppfyllde kraven i kvalificeringsfasen och utvärderades utifrån offererade lägsta genomsnittliga pris.

NordCare KB offererade lägst genomsnittligt pris, varför deras anbud har antagits.

Läkemedelskommitténs verksamhetsplan 2009

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fastställde idag verksamhetsplan 2009 för läkemedelskommittén.

Läkemedelskommittén riktar sig dels till länsinvånarna och dels till hälso- och sjukvårdspersonal.

Fokusområden:
1- kvalitetsutveckling: prioriteringar av läkemedel, äldre och läkemedel, patientsäkerhet samt barn och läkemedel
2- Styrning och utvecklingsarbete, kvalitetsgranskning samt bedöma behov av information till allmänheten
3- Medicinskt utvecklingsarbete och uppföljning av effekt för utvalt läkemedelsområde inom gruppen "äldremed många läkemedel".
4- Fortbildning och information

Landstingets kostnader för läkemedel 2008 var hela 711 miljoner

Det är dags att stärka patientsäkerheten

Varje år äger 200 miljoner patientkontakter rum, 26 miljoner läkarbesök görs i öppen vård och vid 1,5 miljoner tillfällen läggs patienter in på sjukhus.

Trots att den svenska sjukvården är i världsklass, drabbas ändå tusentals patienter varje år av vårds skador.

Genom ett systematiskt förebyggande arbete kan vårdskadorna minskas. På så sätt kan dels patientlidande minskas och kortare vårdtid skapas.

Miljontals kronor kan sparas och satsas på vårdkvaliteten istället. De stora vinnarna kommer att vara patienterna, men också landstingen och ekonomin.

måndag 23 februari 2009

Avtal om koloskopiundersökningar

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer i morgon att att ge hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att undersöka förutsättningarna för att teckna vårdavtal gällande diagnostisk koloskopi med den privata UpScoope AB.

Över 1300 koloskopier genomförs årligen på Akademiska sjukhuset. Omkring 200 patienter var kvar på väntelistan i slutet av 2008. Nu ska möjligheten att teckna avtal med UpScoope AB för koloskopiverksamheten i Uppsala undersökas.

I så fall kommer patienterna vid behov att skickas dit istället för Stockholm.

Det blir billigare för landstinget och mindre krångel för patienterna.

söndag 22 februari 2009

Patientval (Vårdval) Uppsala

I morgon fattar landstingsfullmäktige i Uppsala län beslut att öppna möjlighet för externa etableringar i primärvården. Detta med stöd av den nya lagen, LOV (lagen om valfrihetssystem). Förslag till beslutet är också att ge hälso- och sjukvårdsstyrelse i uppdrag att under våren ta fram förslag och fastställa regelverk för patientvalfrihetssystem genom att godkänna externa etableringar.

Vilka är fördelarna med valfrihetssystem?
1- att öka patientens påverkan på vården. Pengarna följer patienterna.
2- att öka tillgänglighten. Patienterna får nu äntligen möjlighet att byta vårdcentral när de inte är nöjda med sina vårdcentraler.
3- att öka mångfald, genom konkurrensneutralitet och fri etablering av vårdgivare.

Vad är som är bra med vårdvalet?
1- Mer makt hos patienten. Makten flyttas från politiker och tjänstemän till patienter
2- Vårdgivaren anpassar organisationen efter patientens behov
3- Landstinget har fortfarande kontroll över ekonomin och fastställer villkoren

Kan systemet gynna personalen?
I högsta grad. Personal får också valfrihet. Är man inte nöjd med sin arbetsgivare kan man byta till en annan arbetsgivare.

Hur blir det med vårdkvalitet?
Nu kommer vårdgivarna att slåss om patienterna. Detta kommer att leda till bättre kvalitet. Patientmottagandet blir bättre liksom trygghetskänslan hos patienten.
Vårdgivarna kommer att erbjuda patienterna bra vård.

Varför så bråttom med att införa ett nytt system?
Det har inte alls gått så fort som oppositionen påstår. Under 8-9 år har vi landstingspolitiker (över partigränserna) diskuterat det gamla orättvisa systemet. Ett stelbent system som inte var flexibelt. Ett system som gjorde att landstinget i Uppsala län under många år varit sämst i landet vad gäller tillgänglighet och mycket annat. Genom det nya ersättningssystemet som bygger på lika villkor för vårdgivare kommer även vår egen regi att effektiviseras.

Patienterna kommer att vara vinnarna i det nya systemet. Det har varit ett medvetet och långsiktigt strategi från alliansens sida. Nu äntligen har patienterna hamnat i centrum inte i väntrum.

fredag 20 februari 2009

Fel att gå förbi Uppsala

Sverige tar över ordförandeklubban vid halvårsskiftet. Som ordförandeland ska Sverige leda och organisera arbetet i ministerrådet. Elva informella ministermöten hålls på sju orter runt om i landet under Sveriges ordförandeskap. Men Uppsala (fjärde stora staden i landet) blir inte värd för ett enda. Av regeringens 102 övriga möten får Uppsala stå värd för endast två möten.

Hur kan det vara möjligt att Uppsala går miste om flera stora regeringsmöten trots att flera departement önskade Uppsala?

Jag har skickat ett missnöjes signal till partikollegan och EU-ministern Cecilia Malmström (FP)

torsdag 19 februari 2009

Nu blir det hårdare krav

Dagens sammanträde med SKL´s sjukvårdsdelegation behandlar ett ärende som innebär en förstärkt vårdgaranti för insatser för barn och unga med psykisk ohälsa.

Vårdgarantin för både diagnos och behandling skärps från 90 dagars väntan till 30 dagar. Max 30 dagars väntan, allt annat är oacceptabelt.

Jag välkomnar denna skärpning och jag välkomnar även att staten går in med 215 miljoner i denna stora vårdgarantisatsning.

Är detta möjligt, frågar sig nu många. Går det att klara av en vårdgaranti inom 30 dagar? Ja, det måste gå menar jag. Ett lysande exempel är Västra Götaland där min partikollega, regionråd, Jonas Andersson, är ansvarig. Under 2008 var det endast en enda patient som inte fick diagnos/behandling inom 30 dagar. Visserligen en för mycket, men det är ett bra resultat. Kan Västsverige så måste Uppsala län kunna.

För länets barn med psykisk ohälsa är dagens beslut jätteviktigt. Nu återstår vårt eget arbete att leva upp till den nya vårdgarantin.

onsdag 18 februari 2009

Twitter - jag är med

Jag har precis startat ett konto på twitter. För er som inte ännu träffat på fenomenet så kan det enklast beskrivas som mikroblogging.

www.twitter.com/ismailkamil


Nu måste jag sätta mig ner och fundera över hur jag ska använda twitter. På nåt sätt måste det bli tvåvägskommunikation. Jag vill ha dialog, jag vill veta vad andra tycker inte vad jag själv redan tycker.

tisdag 17 februari 2009

Nattakuten kvar i Östhammar och i Tierp

Nattakuten blir kvar i både Östhammar och Tierp.
Jag kommenterar här och här.

måndag 16 februari 2009

Är oppositionen trovärdig?

Under drygt två år har oppositionen i landstinget inte gjort annat än att gnälla.
Vi i alliansen (FP, M, C och KD) har förändrat mycket vad gäller landstingets politik och organisation för att stärka patientens makt. Oppositionen har under tiden strävat efter att bibehålla det gamla systemet som har varit orsaken till många problem i landstinget.

Det är dags att oppositionen kommer med alternativa lösningar för att göra sig trovärdiga. Hittills har vi inte sett mycket kreativitet från oppositionen. När har de tänkt att komma med nya förslag?

Den 3:e vårdcentralen i extern regi invigs imorgon

I morgon är det det dags att inviga Enköpings vårdcentral, den tredje vårdcentralen i länet som sedan den 2:a februari har tagits över av Carema.

Förbättringsarbetet kommer att fortsätta under 2009. Möjligheterna att flera externa vårdgivare ska etablera sig i länet kommer att prioriteras. Allt för att stärka patienternas makt.

söndag 15 februari 2009

Lycka till Fredrik Malm i EP-valet

Kom igen Fredrik
Du behövs verkligen i det europeiska parlamentet. Ditt engagemang för utrikes frågor. ditt intresse för de förtryckta folken i världen och demokratiserings frågor i Mellanöstern gör att sådana som du behövs på den europeiska arenan.

Tips till dig:
Jag tycker att du ska ta även vårdfrågorna i samband med EP-valet
Vårdval för patienterna i EU?
Patienternas valmöjlighet att söka vård i hela EU?

Lycka till

lördag 14 februari 2009

Två viktiga händelser fredag den 13 februari

Fredag den 13 februari var en viktig dag för hälso- och sjukvården.
Klockan 13.00 var det dags för invigning av Sävja vårdcentral. Återigen
uppmanade jag Carema i min invigningstal att låta patienten vara i centrum-
inte i väntrum och att patientbehovet måste styra organisationsformen.

Klockan 16 hade jag ett viktigt möte med distriktet för reuamtikerföreningen.
Under 75 minuter hade vi bra dialog och i total öppenhet diskuterades alla
sjukvårdsfrågor.

Vi var eniga i analysen av många frågor som har med sjukvården att göra

fredag 13 februari 2009

I morgon är det dags för andra invigningen

I morgon klockan 13.00 är det dags för invigning av Sävja vårdcentral som har tagits över av Carema.

Sävja vårdcentral har varit den vårdcentral som jag och min familj valt att lista oss där i samband med husläkarreformen på 90-talet.

onsdag 11 februari 2009

Invigning av första privata vårdcentralen i länet

Äntligen var det dags att inviga första privata vårdcentralen i Uppsala län.
Liljeforstorgs vårdcentral har tagits över av Carema.

De externa vårdgivarna betraktas inte längre som komplement till vår egen regi. De är nu en viktig del av sjukvården som är skattefinansierad. Patientbehovet ska forma organisationen. Flexibla öppettider, bra patientmottagande och trygghetskänslan hos patienterna är viktiga aspekter.

Olika driftformer stärker valfriheten för både patienter och vårdpersonal.
Jag önskar Carema lycka till och hoppas att patienterna hamnar i centrum inte i väntrum

tisdag 10 februari 2009

Invigning 1 av 3

I morgon kl. 15.00 smäller det. Då ska jag klippa bandet vid den första vårdcentralen, Liljefors torg, som nu tagits över av Carema.

Ser med spänning fram emot morgondagens festligheter.

På fredag väntar Sävja och nästa tisdag står Enköping på tur.

måndag 9 februari 2009

Hälsoäventyret behövs

Jag tycker att det är helt fel av Uppsala kommunen att inte satsa en halv miljon på hälsoäventyret. Om kommunerna i Nord Uppland och i södra länsdelen satsar pengar på Hälsoäventyret ska inte länets största kommun göra motsatsen för att spara lite pengar. Uppsala kommun har dessutom under många år krävt att fler klasser borde ges möjlighet att göra studiebesök på Hälsoäventyret.

Enligt min mening är det fel signaler man ger. I praktiken kommer detta att
innebära att färre antal klasser nu kommer att erbjudas studiebesök. Vill kommunen detta?

Folkhälsoarbetet för skolelever är viktigt. Det som kommunen nu gör i namnet "besparingar" är inget annat än felprioritering.....

Roligt att Cecilia hamnar på tredje platsen i FP:s Eu-listan

Under helgen fastställdes folkpartiets EU-lista av partirådet.
Cecilia Wikström från Uppsala blev trea i listan.

Det var länge sedan som en Uppsala-politiker hamnat så högt.
Det var verkligen på tiden. Det finns bara en sak att säga:
GRATTIS CECILIA

Regionfrågan är en komplicerad fråga

Regeringen har nu sagt sitt, nämligen att permanenta regionerna Skåne och Västra Götaland samt att tillåta bildandet av regioner i Gottland och Halland.

För Uppsalas del kommer ingenting att hända före 2014.
Man kan ställa frågan: Är Karolinska sjukhuset ett hot mot Akademiska sjukhuset?
Svaret är entydigt ja om man lyssnar på en del tjänstemän från Stockholm som vill konkurrera om patienterna som idag får sin högspecialiserad vård på Akademiska. Svaret är självklart nej om man istället lyssnar på landstingspolitiker i Stockholm.Politikerna säger att man inte alls är ute efter Akademiska sjukhusets patientunderlag.

Sanningen är att både Karolinska och Akademiska kan förlora en del av patienterna om man inte samarbetar. Det ligger i bådas fördel att fördjupa samarbetet och ha respekt för varandra. Båda sjukhusen är bland de bästa högspecialiserade sjukhusen inte bara i Europa utan även internationellt. Ett samarbete kan gagna både patienterna och sjukhusen.

Jag är inte orolig för akademiska:s del. Akademiska sjukhusets styrka har varit och ligger i den goda kvalitativa sjukvården som sjukhuset erbjuder, ödmjukhet och effektivitet. Det är dags att Akademiska satsar nu på export av vård även till andra länder.

Den medvetna framtida patienten kommer snart inte att hindras av gränser eller landstingets tillhörighet. Patienten kommer att välja vården utifrån den höga kvalitativa vården och inte närhetsprincipen och då kan Akademiska verkligen konkurrera med vilket sjukhus som helst i världen.

tisdag 3 februari 2009

Grattis HEMLÄKARJOUREN

Uppsala Hemläkarjouren gör akuta hembesök hos äldre och barnfamiljer sedan många år tillbaka. Man kan antingen genom att ringa Sjukvårdsrådgivningen (1177) eller ringa direkt till 240101 komma i kontakt med dessa rutinerade specialister.

Uppsala Hemläkarjouren vann den nya upphandlingen " AKUT HEMBESÖK" och kommer att fortsätta med sin verksamhet som tidigare. Det är viktigt med en sådan verksamhet, inte minst för våra äldre och ensamstående föräldrar, men också för barnfamiljer.

Det nya ersättningssystemet som har trätt i kraft 1:a januari 2009 förstärker också dessa gruppers behov. Landstinget betalar nämligen 50 % mer i besöksersättning om doktorn till exempel skulle ta sig hem till en äldre patient....

måndag 2 februari 2009

Att vara bekymrad med ord räcker inte

Är det rätt att uttala sig i ett sådant känsligt läge? Det frågar jag mig efter att ha lyssnat på Radio Uppland i morse.
Till min stora förvåning fick jag höra fd landstingsdirektören, tillika före detta sjukhusdirektör, Erik Hemmingsson uttala sig om Akademiska sjukhusets framtid.

Att Akademiska sjukhuset är beroende av att andra landsting köper högspecialiserad vård är inget nytt. Med jämna mellanrum står vi inför utmaningen att sluta avtal med andra landsting. Inför varje förhandling uppstår stor osäkerhet inför framtiden. Årligen säljer Akademiska vård för 1,6 miljarder. Det är mycket pengar.

Så var det innan Hemmingsson tillträdde som sjukhusdirektör, så var det under hans tid och så är det nu efter hans tid.

Vi befinner oss just nu i ett känsligt läge, då vi förhandlar med andra landsting om vad och hur mycket vård de vill köpa av oss de kommande åren.

Att i detta läge uttala sig hjälper inte Akademiska, snarare stjälper.
Min förvåning blir ännu större då han själv inte redovisar några egna lösningar på själva problemet.

Äntligen!

Idag övertar Carema driften av tre vårdcentraler. Om detta rapporterar bl.a. UNT.
Äntligen igång – det är faktiskt drygt 15 månader sedan vi i Hälso- och sjukvårdsstyrelsens arbetsutskott fattade beslut om att låta externa sköta driften av Sävja, Liljefors torg och Enköping. Det har varit en lång resa med kravspecifikationer, utformande av avtal och en upphandlingsprocess med många intresserade. Våra tjänstemän har gjort ett fantastiskt jobb.

Något som är viktigt att komma ihåg är att ekonomiskt så sker ingen förändring. Vårdcentralerna drivs fortfarande med skattemedel, de är alla tre inkluderade i vårt gemensamma solidariska finansieringssystem. Och patientavgifterna är desamma som vid landstingets egna vårdcentraler. Det blir alltså inte dyrare för patienterna. Patientavgifterna fastställs av landstingsfullmäktige varje år i november.

För mig är det en stor dag idag, men riktigt högtidligt blir det inte förrän om någon vecka när jag ska inviga vårdcentralerna:

Liljeforstorgs vårdcentral, onsdag den 11 februari, kl. 15.00
Sävja vårdcentral, fredag den 13 februari, kl. 13.00
Enköpings vårdcentral, tisdag den 17 februari, kl. 15.00

Till sist vill jag påminna om att Hälso- och sjukvårdsstyrelsen kommer att ställa lika höga krav på Carema som vi gör på egenregin i primärvården. Så här kommer en hälsning direkt till Carema: Patienten i centrum – vården ska vara tillgänglig!